Er du pårørende til en stressramt?

Det kan være både frustrerende og enormt opslidende at være tæt på en stressramt.
Det er ikke nemt!
Hvad skal man gøre? Hvad skal man sige? Eller hvad skal man IKKE gøre, eller IKKE sige.
Ofte kan man føle, at lige meget hvad man gør, så er det forkert.
Den stressramtes “lunte” er ofte kortere end normalt, han eller hun kan virke enten ked af det eller fraværende, irritabel og “trække” sig, det er meget individuelt, hvordan den stressramte reagerer.

Som pårørende kan man leve med en blanding af frygt for den stressramtes helbred og trivsel og måske også en frygt for, om forholdet kan holde til det, uanset om det er en partner, ens barn, forælder, nær ven, kollega eller lignende.
Men der er lidt hjælp at hente.
Igennem en pårørende samtale kan du få lidt gode råd og vejledninger til, hvordan du kan prøve på at hjælpe bedst muligt.
Du vil også få lidt dybere forståelse for, hvad der ofte sker hos den stressramte og det kan være med til, at du måske kan finde lidt mere indre ro.
Samtidig er det også enormt vigtigt, at du passer på dig selv i denne periode, for stress “smitter” og hvis du ikke passer godt på dig selv, så kan du og resten af familien også risikere selv at blive ramt. Så sørg for at tage imod hjælp, som kan gavne og aflaste både dig selv, familien og naturligvis den stressramte.
Ofte kan en sådan samtale måske også føre til, at du kan få den stressramte “sparket afsted”, til at få professionel hjælp, for ofte er den stressramte den sidste der indser, at han eller hun er stresset og hvor “slemt” det egentlig står til.
Hvis han eller hun har svært ved, selv at se forandringerne/stressen, så prøv at lade ham/hende tage stresstesten lige her på hjemmesiden, nogle gange hjælper det, hvis det ikke er dig eller en tæt på, der “kommer med resultatet” – den er gratis og anonym.
Det er ikke nogen skam at være blevet stressramt og at bede om hjælp, men det er en skam, ikke at gøre noget.

Med professionel hjælp, kan den stressramte hurtigere blive stressfri igen og med de værktøjer som han eller hun får med i et stresscoaching forløb hos mig, vil han eller hun også være rustet til bedre at kunne modstå stress i fremtiden. I mine stresscoaching forløb, tager jeg alle de redskaber i brug, som jeg har til rådighed.
Igennem mange års erfaring og en bred vifte af relevante uddannelser, kan jeg tilrettelægge forløbet således, at jeg ud over den grundlæggende stresscoaching, kan vejlede og rådgive inden for søvnvejledning, livsstilsrådgivning, helbredstjek, fysisk træning, mental træning, kostvejledning, kropsanalyser, coaching ol. som alt kan have en meget positiv virkning på den stressramte, hvis det bliver inddraget på de rigtige tidspunkter og i de rigtige doser og med stor respekt for den stressramtes aktuelle tilstand.
Hvad skal du være opmærksom på hos den stressramte?
Der er mange ting man skal være opmærksom på, men først og fremmest, skal du være opmærksom på forandringerne!
F.eks. kan et tegn på at man er stresset være, at man er mere irritabel end man plejer. Dvs. at en person er irritabel, er ikke nødvendigvis et stresstegn, hvis han eller hun altid er sådan – så vær opmærksom på forandringerne.
Her er nogle forslag til, hvad du kan være opmærksom på:
– Sover dårligere om natten
– Er mere irritabel end normalt
– Har sværere ved at huske
– Har sværere ved at overskue tingene
– Ser flere forhindringer/modgang end normalt
– Er mere lysfølsom end normalt
– Er mere distræt end normalt
– *Har hjertebanken
– *Tørhed i munden
– *Har uro i kroppen
– Bruger flere stimulanser – kaffe, cola, sukker, alkohol, cigaretter, piller ol. – for at klare dagen.
– *Får kolde hænder eller fødder, selv om det er varmt nok (nogle har det altid sådan)
– *Føler oftere tissetrang
– Har sværere ved at træffe dagligdags beslutninger
– Har generelt forstærkede sanser (lugtesans, smagssans, følelsessans, synssans osv.)
– Har lettere til tårer end normalt
– *Sveder mere en normalt
– Er mere indesluttet end normalt
– Føler sig mere usårlig/kan klare alt
– *Har uforklarlige smerter i kroppen
– *Har mave-tarm problemer
– Er mere tavs og indadvendt end normalt
– Har sværere ved at tage sig sammen til de daglige gøremål
– *Blødningsforstyrrelser (kvinder)
– Mere aggressiv end normalt
– Er mere glemsom end normalt
– *”uro” – “sommerfugle” i maven
– *Knugen i maven eller i brystet
– *Føler at pulsen sidder helt oppe i halsen
– *Tanker der kører rundt i hovedet hele tiden
– (*)Mangelende sexlyst
– Rysten eller tics
– Mindre social – har mindre lyst til at være sammen med andre
– Forværret sygdom eller eksem
– Mere træt end normalt
*(det er jo ikke sikkert at du ved det, hvis han eller hun ikke fortæller dig det)
Der findes mange forskellige symptomer og vi oplever det alle forskelligt, men ovenstående er en meget god rettesnor, som du kan bruge som tjekliste. Nogle er mere “alvorlige” end andre, men prøv at se på dem og hvis du kan nikke genkendende til nogle af dem, så kunne det være en god ide lige at kontakte mig.
Og husk, alle disse symptomer, kan selvfølgelig også skyldes andet end stress. Derfor vil det allerførste step være at tage kontakt til egen læge, for at få udelukket, at symptomerne skyldes anden andet. Når lægen har udelukket anden sygdom, vil det være en rigtig god ide at søge hjælp hos en dygtig, certificeret stresscoach, der har bred erfaring på området.
Ved PTSD (posttraumatisk stresssyndrom) svær depression el. andre svære psykiske lidelser, skal den pårørende igennem sin egen læge søge hjælp til f.eks. psykolog eller psykiater.
Men første skridt er bare at gøre noget. Kontakt egen læge hvis du er i tvivl om helbreddet eller mig hvis du er bekymret for stress, så hjælper vi gerne på vej.
Det er vigtigt at du er der som støtte og til opbakning, men det er ofte for hårdt for forholdet og for dig, hvis du skal være den der trækker læsset – det er for alle parter oftere nemmere med en udefra, som ikke har følelser i klemme i forholdet – så kan du være den gode fe, der lægger skulder til og støtter.
Hvis der er noget du er i tvivl om, så er du hjertelig velkommen til at kontakte mig.
Du kan helt uforpligtende sende en mail til kb@bodyfarm.dk – alle henvendelser bliver naturligvis behandlet med fuld fortrolighed.
Hold dig ikke tilbage, kontakt mig hvis du er bekymret.
De bedste hilsner
Katja
P.s. der ligger en gratis og anonym stresstest her på siden. Den kan ikke stå alene, men giver et godt fingerpraj om hvordan stressniveauet ca er.